Årets pristagare är Agentfirman

Det är inte många som riktigt vet vad en agent för skådespelare, manusförfattare och regissörer egentligen gör eller hur mycket slit, planering och väl avvägd strategi som ligger till bakom en skådespelares roll i en stor film. Men genom årets Tenzingpristagare kan vi få en liten inblick.

AGENTFIRMAN PLANTHABER/KILDÉN/MANDIC, Agentfirman startade sin verksamhet vid millennieskiftet lite av en tillfällighet då några av landets främsta skådespelare behövde en agent. En agent som hittar roller med möjligheter och vägleder karriärval, tar ansvar för avtal och logistisk planering, läser manus och ger strategiska råd. Allt detta och att alltid finnas tillhands blev dagliga arbetsuppgifter som Agentfirman efter ett tag insåg att de var riktigt bra på. Några av de första skådespelarna de började arbeta med var Pernilla August och Josephine Bornebusch. Frågar man Josephine om Agentfirmans betydelse för hennes karriär sticker hon inte under stol med att hon inte hade haft en karriär utan Agentfirman - så enkelt är det!

 

Tjejerna säger själva att de egentligen aldrig sökt upp sina klienter utan att det genom åren varit många skådespelare, manusförfattare och regissörer som knackat på deras dörr som hört talas om Agentfirman. Idag är stallet fullt då de numera fyra tjejerna bakom Agentfirman företräder ett 90-tal klienter i Sveriges, Norges och Danmarks toppskikt av skådespelare, manusförfattare och regissörer. Egentligen tycker tjejerna att de inte borde ha för många klienter och tackar idag nej till nyförfrågningar eftersom de vill kunna ge allt för de klienter de har idag. Kanske är det just den viljan som gör tjejerna så bra. Även om deras tro och känsla för klienterna tillsammans med passionen för film- och teatervärlden gör att arbetstiderna blir mer flytande och en del av deras liv.

 

När man lärt känna Agenttjejerna lite närmare förstår man att vi även kan beundra dem för insatsen och framgången med att föra fram svenska skådespelare och manusförfattare i Hollywood som startade i och med Millennium triologin. Svenskar är numera hett villebråd i utländska teater- och filmsammanhang då de är hårt arbetande, välutbildade och engagerade för uppgiften. Bland de klienter som Agentfirman hjälper och arbetar med och som rönt både stora svenska- och internationella karriärer återfinns Joel Kinnaman, Daniél Espinosa, Bill och Gustaf Skarsgård, Ola och Noomi Rapace, Pernilla August, Michael Nyqvist, Maria Bonnevie och Tuva Novotny.

 

Agentfirman må beskriva sig själv som lite morsiga och krattande, men de lever också efter mottot inför sina klienter att mycket kan vara svårt - men aldrig omöjligt. På frågan vilket uppdrag som varit det svåraste att genomföra svarar de att det stökigaste i alla fall var att få med Ola Rapace i Bondfilmen Skyfall. Efter många turer hit och dit med kineskiska visum fick han till slut rollen och vi har alla fått njuta av hans hårdkokta karraktär som slåss med James Bond på ett tågtak i vild framfart.

 

Vi riktar ett stort grattis till Agentfirman som årets Tenzingpristagare och avslutar med juryns motivering som lyder:

 

Med en utmärkt sammansättning av kunskap, energi och envishet lyckas tjejerna i Agentfirman göra det möjligt för toppskiktet av skådespelare, manusförfattare och regissörer i Sverige, Norge och Danmark att nå framgång i sina karriärer. Oavsett tid på dygnet, storlek på scen eller plats i världen tar de hand om sina klienter med brinnande engagemang för att utmana det omöjliga. Agentfirman är vägledarna som gör sina klienters prestationer möjliga - dag efter dag.