De platta paketens pappa

Gillis Lundgren är en svensk möbelformgivare som anställdes på Ikea av Ingvar Kamprad redan 1953. Egentligen var det en annan formgivare som Ingvar skulle träffa, men han dök inte upp och i stället kontaktades Gillis.

Gillis Lundgren, som egentligen arbetade på en reklambyrå i Skåne, kontaktades av Ikeas Ingvar Kamprad som han fått nys om att Gillis kanske kunde hjälpa honom att skissa på designade möbler åt Ikea.

 

Ingvar Kamprad minns deras första möte:

- Det var i början på 50-talet. Jag kommer ihåg att jag var förbaskad på den där mannen som inte kom. På så vis fick jag förbindelse med Gillis och det är en sak jag aldrig kommer ångra. Och sedan har vi följts åt i många år och det har inte varit så många modeller som tagits fram utan att han har varit med på en kant.

 

Efter deras första möte 1953 började Gillis Lundgren arbeta på Ikea som medarbetare nummer fyra. Med bakgrund från reklambranschen blev han ansvarig för Ikea katalogen men fortsatte snart som designer, däribland till bordet Lövet, hurtsen Tore (1958) och bokhyllan Billy (1979) som alla varit framgångsrika möbler för Ikea. Gillis måtto blev att designa för de många människorna, lösningar för vardagen baserat på deras behov. Ett koncept som vi känner igen på Ikea än idag. Så småningom blev Gillis designchef för Ikea och flyttade med hela familjen från Älmhult i Småland till Schweiz där Ikeas utvecklingsavdelning fanns.

 

Under alla år har Ingvar och Gillis följts åt och utvecklat idéer tillsammans. Ofta ritades de första skisserna på någon servett efter en lunch tillsammans.

- Ingvar kommer ofta med bra idéer, berättar Gillis, han är väldigt bra på att se vad som passar in i Ikeas sortiment och har en feeling för vad människor vill ha. Ingvar kan nästan allt, men han kan inte rita. Det var min smala lycka.

 

Det platta paketet föds

En natt 1956 inträffade ett oväntat problem som dock skulle ge enorma möjligheter för Ikea. Ingvar och Gillis hade hållit på att fotografera produkter till årets Ikea katalog och då bordet Lövet slutligen skulle stuvas in tog det för mycket plats, bilen var full. Det var då Gillis Lundgren fick en snilleblixt:

-Jag sa till Ingvar att jag tycker att det här bordet tar för jäkla stor plats, jag tycker vi tar och skruvar av benen och lägger dem under bordsskivan istället. På så sätt får vi in så mycket mer.

 

Problemet löstes men idén fick fäste och så föddes det första platta paketet!

 

Tanken med platta paket hade tidigare använts av andra i möbelbranschen men konceptet hade inte lyckats fullt ut. Ingvar och Gillis förstod dock att idén hade många fördelar och möjligheter. Fraktkostnaderna minskades avsevärt, lagerhanteringen blev effektivare och miljön blev mindre påverkad. Sist men inte minst, kostnaderna för slutmontering kunde hållas nere då kunden själv monterade sin möbel hemma.

 

Bordet Lövet fanns sedan med som det första monterbara bordet i 1956 års katalog.

 

Det nya platta paketet satte igång ett helt annat sätt att utveckla och tillverka möbler och efterhand plattade Ikea till möbel efter möbel. Från och med då började Ikeas möbler även designas utifrån att bli platta paket - ett tänkande som ännu lever kvar.

 

Vänskap under ett halvt sekel

Under nästan 50 år har Gillis och Ingvar följts åt och sett hur Ikea vuxit från postorderföretag till en koncern med varuhus i hela världen och över 130 000 anställda. De har varit nära kollegor men även bästa vänner.

-Det uppstod en speciell vänskap oss emellan eftersom vi gjorde så mycket tillsammans, säger Ingvar. Det roliga var att vi hade oftast samma åsikter om saker som var inne i tiden och vad man skulle kunna göra nästa gång. Gillis var också himlans bussig och snäll. Behövde man låna en tia, som man kanske behövde på den tiden, fick man alltid det skrattar Ingvar.

 

Trots att Gillis är en bit över 80 år har han svårt att låta skissblocket vara. Numera är han inte anställd utan arbetar som konsult åt Ikea.

- Är Ingvar riktigt vänlig har jag ett par nya produkter som ska göra succé tror jag säger Gillis och ser lite finurlig ut.

 

Juryns motivering löd

För närmare 60 år sedan anställdes Gillis Lundgren som den blott fjärde medarbetaren på Ikea. Med sitt öga för form och användbarhet har han inte bara varit upphovsman till designklassiker som bokhyllan Billy, bordet Lövet och hurtsen Tore, utan han är den som med sinne för logistik och effektivitet kom på idén med de platta paketen. En idé som kom att starkt bidra till Ikeas fantastiska framgång och förändra en hel bransch. Genom nära samarbete och vänskap har Gillis och Ingvar Kamprad tillsammans under nästan 60 år diskuterat, designat och utvecklat Ikea som i dag givit avtryck världen över. Gillis Lundgren är vägledaren som gjorde prestationen möjlig.