Möt 2012 års nominerade!

En bondpojke, en pappa, en bästis, en designer och en sekreterare. Alla är de fantastiska personer som stått bakom någon eller några och bidragit till att beundransvärda prestationer kunnat genomföras.

Tenzingpriset 2012 blev det fjärde Tenzingpriset som delades ut sedan priset grundades 2009. Här kan du läsa om de fantastiska människor som var nominerade till 2012 års upplaga.

 

Anders Wall, bondpojken som med utpräglat affärssinne rätt snart blev VD för Beijer Invest. Generös stipendieutdelare till unga personer inom kultur, forskning, landsbygdsutveckling och entreprenörskap. Grundare av nätverket Wallumni.

 

Anders Pärson & Mikael Junglind, pappa och första tränare, respektive bästis och tränare de sista tolv åren bakom skidesset Anja Pärson - med 42 världscupsegrar, 1 OS-guld och 7 VM-guld.

 

Görel Hanser, Abbas "Mamma mia" - Abbornas och främst Benny Anderssons högra hand sedan fyrtio år tillbaka. Görel är den som får allt att fungera, från scen- och filmsuccéer till CD-skivor.

 

Gillis Lundgren, de platta paketens pappa, designern bakom Billy bokhyllan och ett hundratal andra IKEA-möbler, idékläckaren bakom IKEA:s världskoncept för lagereffektivitet och monterbarhet.

 

Kriterier för priset

För att bli en pristagare av Tenzingpriset vill vi att personen ska representera ett samhällsintresse och vara en förebild för andra verksam i Norden. Liksom Tenzing Norgay är pristagaren ödmjuk, skapar personliga och respektfulla relationer med sin omgivning och leder sin uppdragsgivare till framgång utan att för den skull vara självutplånande.