2011 års pristagare heter Ludvig Strigeus

Han är gärna "The man behind the scenes" och låter andra verka och synas. Men i bakgrunden av framgångsagan Spotify finns han, supergeniet: Ludvig Strigeus.

Redan som fyraåring lagade han diskmaskinen på dagis och tyckte om att plocka isär brödrostar och andra tekniska apparater för att förstå hur de fungerade inuti. Ludvig som lider av muskelsjukdomen SMA blev vid åtta års ålder allt mer stillasittande. Ungefär vid den här tiden började han med datorer och lusläste alla manualer han kom över. När han blev äldre ägnade han hela sin fritid åt att programmera och skickade­ gärna mail till företag vars program han testat och med justeringar av de buggar och problem han hittat.

 

Ett sådant fall var nedladdningstekniken BitTorrent. Ludvig gjorde om tekniken och skapade ett program från grunden som ändrade strukturen så att nedladdningen inte gjordes från en dator till en ­annan utan i stället hämtade den nedladdade filen i små delar från flera ­datorer på samma gång. På så sätt blev processen snabbare och inte så kapacitetskrävande. Ludvig kallade sin version µTorrent och det var nu intresset väcktes på allvar världen över.

Sedan internets intåg med möjlighet att ladda ned musik via datorn har musikbranschen dragits med dalande försäljningssiffror. Artister och låtskrivare knorrar, likaså skivbolagen. Piratkopieringen är för dem ett stort problem och programmen bakom nedladdningarna utvecklas ständigt av flitiga programmerare. En av dem som tyckte att den teknik som främst användes för nedladdning, BitTorrent, kunde bli bättre - var Ludvig Strigeus. En kille i 25-årsåldern från Göteborg med civilingenjörsexamen i datateknik, av andra även kallad tekniskt underbarn.

 

Ett av företagen som ville köpa Ludvigs program µTorrent var egentligen mer en diffus­ idé från två killar som döpt sitt företag till Spotify. De behövde ett program liknande µTorrent för att lösa två problem; kunderna skulle­ kunna lyssna på musik på nätet samtidigt som rättighetsinnehavarna kompenserades. Det skulle gynna både skivbolagen och lyssnarna där de sistnämnda - om killarna lyckades i sin ambition - skulle kunna få tillgång till det mesta man kan drömma om i musikväg. Problemet var bara hur killarna, Daniel och Martin, skulle lösa den tekniska biten för att göra detta möjligt. När de hörde talas om Ludvig ­Strigeus och hans nya sätt att ladda ned filer snabbare och med mindre filstorlek, stod det klart att de hade goda möjligheter att förverkliga sin idé.

 

Ludvig tackade till sist ja till Spotifys erbjudande och blev ansvarig för den tekniska utvecklingen. Idag är Spotify världens största musiktjänst som finns i tio länder och används av över tolv miljoner människor. Allt tack vare två kreativa killar och ett riktigt tekniksnille, Ludvig Strigeus.