Prisutdelning 2010 på Astoria

Mer än 300 personer samlades den 24e november då Kaj Mickos fick årets Tenzingpris - något som hållts hemligt ända in i det sista.

Den 24 november 2010 delades Tenzingpriset ut för andra gången. Pristagaren i år blev Kaj Mickos, professorn i innovationsteknik som i bakgrunden med sitt mentorskap hjälpt tusentals idérika personer att kommersialisera sina produkter och få ut dem på marknaden.

 

Efter en stämningsfull show med både snäckblåsare och tibetanska sångerskan Chime Arkhang stod det klart att det var uppfinnaren och innovatören Kaj Mickos som var årets pristagare.

 

Angeles Bermudez Svanqvist läste upp juryns motivering som löd:

Goda råd och vägledning i ett tidigt skede är ofta avgörande för om en uppfinning ska se dagens ljus. Kaj Mickos är uppfinnaren och mentorn som brinner för att hjälpa andra och genom att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter gör han det möjligt för sina adepter att lyckas.

 

De övriga nominerade Johnny Gyllensjö och Ola Gällstad - Zlatans tränare, Robert Aschberg -  Millenniumseriens publicering samt Percy Barnevik - Hand in Hand (representerad av Mathias Pedersen) fick även de komma upp på scenen för att hyllas då alla prestationer är väl värda att uppmärksammas.

 

Andra höjdpunkter under ceremonin var när Jamling Tenzing Norgay intervjuades på scenen av årets konferencier Renata Chlumska. Jamling som är son till prisets inspirationskälla Tenzing Norgay, berättade om minnena av sin far och hur han själv bestigit Mount Everest och tagit över familjens företag som Tenzing grundade.

 

Efter ceremonin bjöds det på mat och dryck med mingel.