Kaj Mickos är årets Tenzingpristagare

Finlandsfödde Kaj Mickos är professorn i innovationsteknik som i bakgrunden med sitt mentorskap hjälpt tusentals idérika personer att kommersialisera sina produkter och få ut dem på marknaden. För det är han belönad med Tenzingpriset 2010.

De andra nominerade var alla relativt välkända ansikten, men han då - pristagaren 2010 - vem är det? Enligt sig själv är Kaj uppfinnare men kanske numera främst innovatör där nyfikenheten är det som driver honom.

 

-Jag kastar mig gärna in i det jag har möjlighet till utan något slags dödsförakt. Jag är nyfiken på gränsen till destruktion.  Kanske är det en förklaring till att trots att han utbildade sig till beteendevetare ändå också utbildat sig till silversmed på Konstfack, varit svenska lärare för invandrare och gav sig in i byggbranschen som snickare.

 

Byggandet blev startskottet på karriären som uppfinnare och innovatör då han upptäckte att saker och ting kunde förändras och förbättras i byggprocessen. Han började också inse att problem kan vara en tillgång och inte något att vara rädd för. Nu för tiden till och med samlar Kaj på problem.

 

- Att lösa problem är så intressant att människor till och med är beredda att betala för det. Men det är ett livslångt lidande att lösa problem eftersom de mest underbara idéerna tenderar att bli hårt arbete säger Kaj.

 

40 års erfarenhet och en legend

Nu har Kaj Mickos tänkt nytt och gjort nytt i fyra decennier. Han har 40 års erfarenhet som uppfinnare, innovationsrådgivare och marknadsplacerare. Och han har alltså redan under sin livstid hunnit bli en legend. Inte minst för att han är en så engagerande och fångande talare och inte minst för att hans studenters och adepters idéer blir produkter och teknologier som kommer ut på marknaden i något som måste vara rekordstor omfattning.

 

Kaj Mickos grundtes är att allt är möjligt och att allt kan bli något. I det till synes ointressanta kan ett korn finnas som under rätt process och mognad kan bli till en guldklimp.

 

- Det är därför chansen till utveckling måste ges, säger han. Möjligheten att lyckas måste finnas. Ingen får avfärdas, alla ska ha rätt att få sina idéer prövade.

 

Trots att Kaj numera är pensionerad från tjänsten på Mälardalens högskola betyder inte det minde arbete och mer avkoppling.

 

-Jag har världens roligaste jobb och kan inte tänka mig att göra något annat. Det är lite egoism faktiskt säger Kaj.

 

Uppfinningsrikedomen finns definitivt kvar men det mest innovativa med Kaj Mickos numera är att få snurr på andra människors, organisationers och företags kreativitet. Det handlar om koncentrerade möten under strukturerade former under några dagar så kallade 72 hours race. Personerna som deltar är från alla typer av yrkesroller vilket inte har någon betydelse för uppfinningsrikedomen.

 

- Det är människorna som förändrar samhället - inte tekniken. Därför måste man kunna hantera värdet av det människor kan skapa på ett bra sätt och ge dem chansen att utvecklas. Kreativitet har inget fack utan kan förflyttas till alla yrken menar Kaj.

 

Bland de tusentals uppfinnare och innovatörer som har passerat hans rådgivar- och mentorskap finns Daniel Mühlbach, grundaren av multinationella kontaktlinsföretaget Lensway, John Elvesjö på Tobii, elektronikföretaget som utvecklar metoder för att kontrollera datorer med ögonrörelser och bröderna Magnegård med pulsmätningssystemet Activio som Real Madrid, FC Barcelona och Arsenal FC använder.

 

Att bli belönad med Tenzingpriset, hur känns det?

- Otroligt roligt utbrister Kaj. Här finns ett pris som är öppet för alla grupper i samhället och inte bara för teknologer och innovatörer som det brukar vara. Och helt plötsligt är jag nominerad till Tenzingpriset - och får det!

 

- Det är också härligt att få en uppskattning för den vägledning jag gjort. Ofta har mina råd varit första steget på vägen för en idé. Långt senare är det lätt att helt glömt bort de personerna som hjälpte till med grunden. Men trots det är det ren egoism att vägleda eftersom det är en sådan tillfredställelse att hjälpa till och se människor växa och nå sin fulla potential.

 

Och även vägledaren har en person bakom sig som gjort prestationen möjlig?

- Ja, egentligen är det min fru som ska få priset för hon har alltid trott på mig - ibland nästan in i dumhet brukar jag säga, avslutar Kaj - 2010 års Tenzingpristagare.