De nominerade är...

Zlatans tränare, Robert Aschberg, en uppfinnarmentor och Percy Barnevik är alla nominerade till 2010 års Tenzingpris. Ett pris som delas ut till vägledare som gjort prestationen möjlig.

I år har prissumman fördubblats och mottagaren får 100 000 kronor och priset delas ut i Stockholm den 24 november.

 

Johnny Gyllensjö och Ola Gällstad - Zlatans tränare

Johnny Gyllensjö och Ola Gällstad var ungdomstränarna i Malmö FF som tidigt såg Zlatans potential och lade ner tid och energi för att se till att den då 16-årige inte gav upp utan fortsatte sin fotbollskarriär. Båda har fortfarande en tät kontakt med Zlatan. De är nominerade för att de trodde och satsade på en ung fotbollsspelare som gick vidare och blev en av världens bästa spelare.

 

Robert Aschberg - Millenniumseriens publicering

Robert Aschberg fick läsa sin vän Stieg Larssons böcker och övertalade honom att skicka dem till ett förlag. Efter att de blivit returnerade och förlaget meddelat att de inte var intresserade ringde Robert Aschberg upp förlaget Norstedts och berättade om böckerna. Norstedts insåg dess storhet och bestämde sig för att publicera dem. I mars 2010 hade böckerna i Millenniumserien tillsammans sålt i 48 miljoner exemplar, i över 43 länder.

 Kaj Mickos - uppfinnarmentor
Finlandsfödde Kaj Mickos är den pensionerade professorn i innovationsteknik sommed sitt mentorskap hjälpt tusentals idérika personer att kommersialisera sina produkter och få ut dem på marknaden. Kaj Mickos är nominerad för han använder sin kunskap och erfarenhet för att hjälpa andra att realisera sina idéer och för sin grundtes att ingen får avfärdas utan att alla ska ha rätt att få sina idéer prövade.

 

Percy Barnevik - Hand in Hand

Percy Barnevik blev år 2000 kontaktad av Gunnel och Olle Blomkvist som startatorganisationen Hand in Hand. Med engagemang, sitt kontaktnät och finansiell hjälp har Percy Barnevik hjälpt paret Blomkvist att i sin tur hjälpa över en halv miljon kvinnor i tredje världen med stöd att starta eget företag. Idag finns Hand in Hand i Indien, Södra och Östra Afrika, Afghanistan, Brasilien och Sri Lanka.

 

Tenzingpriset 2010

Den 24 november meddelas vem som får ta emot Tenzingpriset 2010 ut i Stockholm i närvaro av Jamling Tenzing Norgay, vars far är inspirationen till priset. Närvarande är juryn, ledd av H&Ms VD Karl-Johan Persson och förra årets pristagare, Pär Johansson från Glada Hudik-teatern.