Tenzingpriset 2010

Den 24 november 2010 delades Tenzingpriset ut för andra gången. Trots snöstorm var det mer än 300 personer som trotsade vädret för att få se vem som skulle bli årets Tenzingpristagare.

De nominerade kandidaterna  Johnny Gyllensjö och Ola Gällstad - Zlatans tränare, Robert Aschberg -  Millenniumseriens publicering samt Percy Barnevik - Hand in Hand och Kaj Mickos - uppfinnarmentor var alla ovetandes om vem som skulle bli årets Tenzingpristagare. Att inte annonsera pristagaren i förväg var en nyhet för året liksom att prissumman höjts från 50 000 kr till 100 000 kr.

I år fick pristagaren även en särskild prisstatyett kallad för Vägvisaren vilken är en kopia av konstnären Tommy Östmars bronsgjutning med samma namn.

Juryn för Tenzingpriset 2010
Juryn för 2010 var dock densamma som 2009 och består av Karl-Johan Persson, Angeles Bermudez Svankvist, Renata Chlumska, Maria Abrahamsson, Johan Skoglund och Tom Lindahl. Maria Abrahamsson hade dock ingen möjlighet att närvara under kvällen.

 

Efter en ceremoni som innehöll både sång, snäckblåsning och besök av så väl förra årets pristagare Pär Johansson som Jamling Tenzing Norgay (son till Tenzing Norgay prisets förebild) var det äntligen dags att få veta vem som skulle bli årets pristagare. En enig jury hade tidigare under hösten beslutat att det skulle bli Kaj Mickos professorn i innovationsteknik som i bakgrunden med sitt mentorskap hjälpt tusentals idérika personer att kommersialisera sina produkter och få ut dem på marknaden.

 

Läs gärna mer om Kaj Mickos och hans arbete eller titta på de bilder som togs under kvällen.