I Tenzings fotspår


Tenzing Norgay växte upp i Nepal i skuggan av det mäktiga Himalaya. Han blev tidigt besatt av att bestiga dess högsta topp, Chomolungma, även känt som Mount Everest.
Tenzing anlitades som högaltitudsbärare och guide i olika bergsklättringsexpeditioner, och arbetade för engelmän, tyskar och schweizare. Med tiden blev han en omtyckt ledare för den grupp av sherpas som hade som yrke att bära utrustning över bergen för olika expeditioner. Han var känd som en av de främsta och hade förutom en stark fysik även ett sympatiskt och ödmjukt sätt och en okuvlig vilja att nå målet.
Först upp högst upp

1953 anlitades Tenzing av John Hunt som ledde en stor engelsk expedition. Målet var att bli först med att bestiga Mount Everest. Tenzing blev utvald att tillsammans med Edmund Hillary från Nya Zeeland göra ett försök att nå toppen. På förmiddagen den 29 maj, efter en hård kamp mot berget, stod Edmund Hillary och Tenzing på världens högsta punkt - 8 848 meter över havet. Tenzing var då 39 år.

En bedrift som lever vidare

De båda vännerna blev världsberömda för sin bedrift. Hillary och Hunt adlades medan Tenzing fick British Empire Medal.


Hillary blev med tiden ambassadör i Nepal och Tenzing startade Himalayan Mountaineering Institute som tränar bergsbestigare. Verksamheten togs senare över av sonen Jamling när Tenzing avled 1986, 72 år gammal.

fotspar.jpg
Renata Chlumska - första svenska kvinna på toppen av Mount Everest, 5 maj 1999.
"Den berömda majdagen 1953 formades den klassiska bilden av en västerländsk klättrare och hans trogne följeslagare, sherpan. Sedan dess har Tenzing varit en symbol för sherpas och deras styrka, uthållighet och ödmjukhet. Själv skulle jag tveka innan jag gav mig iväg på en expeditionen till Himalaya utan en sherpa, utan en Tenzing. Inte enbart för att det gör resan roligare utan för att med en sådan lagkamrat ökar verkligen förutsättningarna för att lyckas." (Renata Chlumska)