Om Tenzingpriset

Bakom varje betydande framgång finns en vägledande person. Någon som borde uppmärksammas och uppmuntras.

Tenzingpriset® instiftades 2009 för att belöna de vägledare som finns bakom en stor prestation och gör den möjlig. Många är de personer och organisationer som coachar, peppar, sponsrar och på andra sätt hjälper till i bakgrunden när en stor satsning genomförs. Ofta är de helt avgörande för om prestationen lyckas.
 


Tenzing Norgay är inspirationen
Edmund Hillary blev världsberömd när han som den första människan någonsin nådde toppen av Mount Everest 1953. Men han hade inte lyckats utan sin vägledare, sherpan Tenzing Norgay. Tenzing kommer för evigt associeras som den viktiga personen i bakgrunden av Hillarys unika prestation.
 


Prissumman för Tenzingpriset är 100 000 kr. Tidigare pristagare är 2009 Pär Johansson, Glada Hudik-teatern, 2010 Kaj Mickos, uppfinnarmentor, 2011 Ludvig Strigeus, IT-arkitekten bakom Spotify,  2012 Gillis Lundgren pappa till de platta paketen på Ikea och 2013 Agentfirman, agenterna bakom manus, regissörs- och skådespelareliten i Norden.

Leder andra till framgång
För att bli en pristagare av Tenzingpriset vill vi att personen ska representera ett samhällsintresse och vara en förebild för andra verksam i Norden. Liksom Tenzing Norgay är pristagaren ödmjuk, skapar personliga och respektfulla relationer med sin omgivning och leder sin uppdragsgivare till framgång utan att för den skull vara självutplånande.
 


Nominera en vägledare
Vill du nominera en vägledare till Tenzingpriset kan du skicka ett mail till info@tenzingpriset.se. Vi dokumenterar alla nomineringar och vidarebefordrar dem till vår jury.